صندوق کودکان سازمان ملل متحد(یونیسف) بهمنظور کمک به کودکان آسیبدیده در جنگ جهانی دوم، تأمین دارو، خوراک و پوشاک آنان، در تاریخ 20 آذر 1325 تأسیس شد. در حال حاضر سازمان یونیسف بزرگترین نهاد بینالمللی در حوزه حمایت از کودکان است. این نهاد در بیش از 190 کشور جهان در زمینه آموزش، مراقبت از کودکان، بهداشت و تغذیه و ایجاد دسترسی به فرصتهای برابر برای کودکان فعالیت میکند. یونیسف با تعداد زیادی از مقامات دولتی، رهبران مذهبی، سازمانهای جامعه مدنی، بخش خصوصی و دانشگاهها همکاری میکند. نکته مهم این است که اقدامات و فعالیتهای یونیسف با کمکهای نقدی داوطلبانه از سوی افراد و نهادهای نیکوکار، دولتها و بخش خصوصی در سراسر جهان اجرا میشوند.
بخوانید درباره: چرا خیریهها در جامعه مهم هستند؟
یونیسف بر این باور است که برای داشتن جهان بهتر، همه کودکان نیاز دارند تا رشد کنند و سالم باشند و بتوانند استعدادهای خود را شکوفا کنند.
اهداف یونیسف در یک نگاه
یونیسف از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد، موظف است تا به دفاع و حمایت از حقوق کودکان بپردازد. این نهاد باید برای تأمین نیازهای اساسی کودکان تلاش کند و با افزایش فرصتها، امکان شکوفایی کامل استعدادهایشان را فراهم سازد. “پیماننامه حقوق کودک” راهنمای اصلی و کلیِ یونیسف است. سازمان یونیسف تلاش میکند تا حقوق کودکان را بهعنوان معیارهای بینالمللی رفتار با کودک و اصول اخلاقی پایدار، برقرار سازد. یونیسف بقاء، رشد و حمایت کودکان را جز عناصر ضروری برای توسعه جهانی و لازمه پیشرفت بشر میداند.
جزئیات اهداف مهم یونیسف به شرح ذیل است:
- کمک به بهبود در وضعیت رفاهی کودکان جهان.
- تلاش برای گسترش بهداشت کودکان مخصوصاً در کشورهای در حال توسعه.
- تلاش برای جلوگیری از استثمار و یا بیگاری کودکان.
- کاهش آمار مرگومیر در کودکان.
- پیشگیری از کودکآزاری و دفاع از حقوق کودکان در قالب دفاع از حقوق بشر.
همکاری سازمان یونیسف با کشور ایران
تقریباً از اوایل دهه پنجاه میلادی بود که یونیسف از برنامههای دولت ایران برای کودکان، حمایت کرده است. از همان اولین سالهای تأسیس، یونیسف از برنامه واکسیناسیون کودکان علیه بیماری سل در ایران حمایت کرد. سپس برای تأمین سلامت کودکان در تجهیز اولین کارخانه شیر پاستوریزه ایران مشارکت داشت. بعدها، یونیسف بر حمایت از برنامههای سلامت کودکان تمرکز بیشتری داشت. یونیسف از برنامههایی مانند ترویج عادت تغذیه با شیر مادر، مبارزه با بیماریهای اسهالی و واکسیناسیونهای متفاوت حمایت کرد.
بخوانید درباره: افرادی که میتوانند درخواست کمک کنند از موسسات خیریه
همکاریها بین دولت جمهوری اسلامی ایران و یونیسف گسترش بیشتری پیدا کرد. این همکاریها در حوزههای دیگر مانند تقویت نظام بهداشتی کشور، تغذیه، مبارزه با کمبود ریزمغذیها مانند کمبود ید، برنامههای سلامت مادران، همچنین عفونتهای حاد تنفسی کودکان گسترش یافت. بعدها برنامههایی برای حمایت از تحصیل و آموزش به حوزه همکاریهای مشترک این نهاد با ایران اضافه شد.
زمینه ها و چارچوب فعالیت یونیسف برای حمایت از کودکان
یونیسف چارچوبی مشخص برای حمایت و دفاع از کودکان را فراهم کرده است. این نهاد در جهت شناسایی نیازهای کودکان نیز اقداماتی انجام داده است؛ بنابراین یونیسف، طرحهای ملی دولتها را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد، درواقع این طرحها را از جهت تأثیر آنها بر میزان تندرستی و میزان مرگومیر کودکان بررسی میکند. یونیسف با توجه به تجهیزات و منابع مالی خود، امکانات و ابزاری که دولتها برای پیشگیری و کنترل یا مهار بیماریها را تأمین میکند. همچنین برای بهبود تغذیه و یا تأسیس مراکز بهداشتی درمانی موردنیاز از منابع خود استفاده میکند.
در سال ۱۹۷۶ یونیسف استراتژی متکی بر جامعه را برای پاسخگویی به نیاز میلیونها کودک در جهان درحالتوسعه ارائه کرد. این استراتژی سیاستهایی را برای کودکانی که حتی از ابتداییترین امکانان بهداشتی، خدمات تغذیهای و آموزشوپرورش محروماند، اتخاذ کرد. از دید کارشناسان دنیا، راهی که یونیسف انتخاب کرد علمی و ارزان است. به این منظور یونیسف افرادی محلی را برای ارائه خدمات درزمینه های مختلف آموزش میدهد. این زمینهها شامل مراقبتهای بهداشتی، تغذیه، آب آشامیدنی سالم، نیاز آموزش مادران، آموزشوپرورش و حمایتهای دیگر از زنان و کودکان میشود.
بخوانید درباره: نحوه کمک به دانشآموزان نیازمند
این صندوق با سازمان بهداشت جهانی درزمینه تشویق مادر برای تغذیه نوزاد از شیر مادر، همکاریهای نزدیکی داشته است. اجرا گسترده برنامه واکسیناسیون کودکان جهان از دیگر زمینههای مهم فعالیت یونیسف بود. برنامه واکسیناسیون تا سال ۱۹۹۰ علیه ۶ بیماری اصلی کودک سرخک، سیاهسرفه، دیفتری، سل، کزاز و فلج اطفال انجام شد. یونیسف با همکاری سازمان بهداشت جهانی، این پروژه واکسیناسیون را انجام داده است.
دیگر زمینههای فعالیت یونیسف را میتوان آموزشوپرورش، بهداشت مادر و کودک و رفاه اجتماعی کودکان یادکرد. یونیسف به تقاضای دولتها برای بهبود وضعیت کودکان ملل جهان بهویژه کشورهای درحالتوسعه و یا توسعهنیافته تلاش میکند. این تلاشها، با تأکید بر کشورهای فقیر و توسعهنیافتهتر، بدون توجه به نژاد، مذهب و جنبش، انجام میشوند.
برنامه های فعلی همکاری دولت ایران با سازمان یونیسف
برنامه کنونی همکاری کشور ایران و یونیسف طی دوره پنجساله 1395 تا 1400 به شرح ذیل است:
-
تغذیه و سلامت کودکان ایران
با تمرکز بر 1000 روز اول زندگی کودکان در راستای تقویت ظرفیتهای نظام سلامت در سطح ملی قدم برداشته شود. همچنین در جهت بهبود دسترسی و ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی و تغذیهای برای کودکان و مادران تلاش شود.
-
پیشگیری از سوءمصرف مواد مخدر و HIV
این برنامه مراقبتی با هدف حمایت از دولت برای مبارزه با ایدز اجرا میشود. همچنین برای پیشگیری از مصرف مواد مخدر بین جوانان و نوجوانان و گسترش فرهنگسازیها در این زمینه فعالیت میکنند.
-
آموزش برای تمامی کودکان
این همکاری یونیسف و دولت ایران در زمینه اجرای برنامهها و راهبردهای ملی برای بهبود دسترسی آسان و برابر به سیستم آموزش جامع و فراگیر در تمام مقاطع تحصیلی است. این برنامهها بهویژه برای کودکان، کودکان پناهنده، کمبرخوردار و دختران و کودکان با نیازهای ویژه اجرا میشوند.
-
رسیدگی های قضایی در مسائل حقوقی کودکان
فعالیتهایی جهت تقویت ظرفیت نظام قضایی برای حمایت از کودکان انجام میشود. این فعالیتها مطابق با اسناد ملی و بینالمللی، شامل رسیدگیهای قضایی به کودکان شاهد جرم، قربانی جرم و ناقض قانون است.
-
حمایت از سوء رفتار در کودکان
تشخیص زودهنگام و پاسخ به سوءرفتار با کودکان به جهت تقویت رفاه اجتماعی و ظرفیتهای نظام سلامت برای پیشگیری از این ناهنجاریهای اجتماعی.
-
رفاه حال کودکان در زندگی و اجتماع
بهمنظور حمایت از تلاشهای ملی برای ارتقاء یکپارچه نظام حمایت اجتماعی. این حمایتها با توجه به درکی که جامع از تمامی ابعاد فقر و محرومیت این کودکان دارد، انجام میگیرد.
تلاش های یونیسف برای آموزش کودکان و بهبود سیستم آموزشی
یونیسف و وزارت آموزشوپرورش به کمک هم تلاش میکنند تا همه کودکان در ایران به آموزش پیشدبستانی دسترسی داشته باشند.
بررسی وضعیت موجود
«سند تحول بنيادين آموزشوپرورش» از سال 1390 جهت تغییرات عمدهای در نظام آموزش رسمی کشور ایجاد شد. در این سند بر اهدافی تأکید شده است. ازجمله توسعه عدالت آموزشی در کودکان، ترویج مشارکت فعال کودکان در روند آموزش، یادگیری و توانمندسازی منابع انسانی. مدیریت مدارس و آموزگاران نیز از اهداف مهم آن است.
طرح آزمایشی یک سال دوره اجباری آموزش پیشدبستانی در مناطق محروم توسط وزارت آموزشوپرورش آغازشده است. آموزشوپرورش در این راستا خواستار کمکهای یونیسف شده است.
اقدامات یونیسف برای تحصیل کودکان
یونیسف با همکاری دولت و سایر سازمانها مانند آموزشوپرورش برای تحقق این اهداف تلاش میکند:
ارائه آموزشهای تخصصی و فنی، نمونههای موفق در جهان همچنین ارائه جدیدترین دانش روز دنیا به وزارت آموزشوپرورش باهدف دسترسی بهتر همه کودکان ایران به آموزش رسمی پیشدبستانی.
نتایجی که از این فعالیت ها و برنامه های اجرایی انتظار میرود
انتظار میرود دسترسی برابر به آموزش پیشدبستانی برای کودکان مناطق محروم ازجمله کودکان پناهنده، کودکان با نیازهای ویژه و دختران افزایش پیدا کند.
سازمان های همکار و مرتبط
همکار اصلی سازمان یونیسف، وزارت آموزشوپرورش است و باید روابطه مستقیمی با هم داشته باشند.
یونیسف و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
با همهگیری کوید-19، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و یونیسف در ایران طبق یک برنامه همکاری مشترک، تحت عنوان «کمکهای نقدی مشروط» فعالیتهایی انجام دادند که این فعالیتها بهصورت پایلوت (آزمایشی) انجام شدند.
برای مثال در بخشی از فعالیتهای این برنامه که بودجه آن را دولت اتریش تأمین کرد، در سطح آزمایشی، 5000 کودکی و نوجوان در شهرهای هرسین و خرمشهر شناسایی شدند. هرسین در کرمانشاه و خرمشهر در خوزستان است. این کودکان از تحصیل جامانده یا درخطر جاماندگی بودند.
نقش خیرین در تحصیل کودکان
سازمان یونیسف، سازمان بهزیستی کشور و تمام نهادها و ارگانهای کمکرسان به کودکان محروم با کمکهای مردمی سرپا هستند. این نقش پررنگ خیرین در زندگی کودکان محروم و بیبضاعت را نشان میدهد. نیکوکاران با حمایتهای خود هرچند کم، دریایی از عشق و محبت را بدرقه آینده این کودکان میکنند.
اهمیت نجات این کودکان برای آینده جوامع بسیار مهم است؛ زیرا دیر یا زود آنها هم وارد اجتماع میشوند و اگر آمادگیهای لازم برای ورود به اجتماعی را نداشته باشند، معضلات بسیار بزرگی برای جامعه ایجاد خواهند کرد.
دارالاکرام و حمایت از تحصیل کودکان
نزدیک به 2 دهه است که موسسه خیریه دارالاکرام جهت تأمین آینده تحصیلی کودکان محروم و کمبهره تلاش میکند. این خیریه به کمک انسانهای نیکوکار زندگی کودکان بسیاری را نجات داده است. رسالت اصلی این موسسه شناسایی و رفع نیازهای تحصیلی کودکان بیبضاعت است. موسسه دارالاکرام علاوهبر حمایت از آموزشهای تحصیلی، از آموزشهای مهارتی، اقتصادی، اجتماعی و غیره نیز حمایت میکند.
بخوانید درباره: حوزه فعالیت موسسات خیریه
مجموعه دارالاکرام در جنبههای روانی و اجتماعی این کودکان فعالیتهای مثبتی داشته است. این موسسه با برگزاری انواع کلاسهای مشاورهای برای کودکان و خانوادههایشان به بهبود روح و روان آنها نیز کمک کرده است. این موسسه در 9 شهر ایران شعبه دارد.
همکاری بین یونیسف و آموزشوپرورش همچنین وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را بررسی کردیم. شما هم اگر توان مالی مناسبی دارید میتوانید در جهت بهبود وضع تحصیلی کودکان بیبهره این سرزمین قدمی بردارید.
اگر کودکی را میشناسید که فکر میکنید نیاز به کمک دارد، حتماً به ما معرفی کنید. ممنون که تا پایان مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادهای خود را برای بهبود راه ما حتماً بیان کنید. کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخگوی شما هستند.