کودکان بیسرپرست به کودکانی گفته میشود که به دلایل گوناگون والدین خود را ازدست دادهاند. کودکان بدسرپرست نیز کودکانی هستند که والدین آنها به هر دلیلی توانایی سرپرستی درست آنها را ندارند، مثلاً معلول هستند یا معتاد و در زندان و… . بههمین علت این کودکان نسبت به همسنوسالان خود مشکلات بیشتری دارند و بسیار آسیبپذیرتر هستند.
بخوانید درباره: افرادی که میتوانند درخواست کمک کنند از موسسات خیریه
آموزگاران در نحوه تدریس به کودکان بیسرپرست یا بدسرپرست باید از مهارتهای ارتباطی بالایی برخوردار باشند؛ زیرا این کودکان علاوهبر آموزش، به توجه بسیار مناسب و محبت نیاز دارند. این کودکان دارای خلأ روحی و عاطفی هستند. محبتی که آموزگار به آنها دارد باید بدون احساس ترحم باشد تا سبب ایجاد حس خوب در کودک نسبت به خود شود. محبتی که او را برای تعامل مناسب با همسنوسالان و افراد جامعه آماده کند.
مجموعه های مناسب برای سرپرستی کودکان بی سرپرست
موسسات خیریه و تربیتی بسیاری در کشور وجود دارند که میتوانند سرپرستی این کودکان را بهعهده بگیرند که با نحوه تدریس انواع مهارتها و آموزش به کودکان بیسرپرست آشنا باشند. آنها باید بتوانند ابتدا نیاز و کمبودهای این کودکان را تشخیص دهند و توانایی رفع انواع نیازهای مادی و معنوی از طریق انواع آموزشها را داشته باشند. آنها باید بتوانند با آموزشهای مؤثر این کودکان را برای ورود به جامعه یا بازار کار و تشکیل زندگی مستقل و تشکیل خانواده آماده سازند.
مجموعه هایی که فعالیت کلیدی آنها نگهداری از کودکان بیسرپرست است، همواره بهدنبال خیرین برای رفع بسیاری از نیازهای آموزشی، مادی و معنوی هستند. این مجموعهها باید توانایی جلب نظر خیرین را داشته باشند. برای چنین کار خیری باید نیکوکاران را در جزئیات تمامی فعالیتها و نحوه تدریس به کودکان بیسرپرست قرار دهند.
موسسه خیریه دارالاکرام در سایت خود اطلاعات شفاف و ارزشمندی را بهمنظور اطلاعرسانی از فعالیتهای مجموعه و جذب نیکوکاران ارائه میدهد که در ادامه به آنها میپردازیم. حضور نیکوکاران در مجموعه و مشاهده نزدیک کودکان و نحوه تدریس و آموزش به کودکان بیسرپرست میتواند تأثیر بسزایی داشته باشد.
چه افرادی می توانند داوطلب تدریس به کودکان نیازمند باشند؟
کارهای داوطلبانه معمولاً جزو فعالیتهای بشردوستانه و خیرخواهانه بهشمار میروند. این کارها کاملاً با اختیار فرد داوطلب انجام میشوند و از اهداف اقتصادی بهدور است. امروزه افراد میتوانند بدون محدودیت سن و تحصیلات در مؤسسات خیریه کار داوطلبانه انجام دهند و در حمایت از افراد تحت پوشش سهیم باشند.
بخوانید درباره: کارآفرینی و کمک به اشتغال نیازمندان
اما حوزه آموزش و تدریس به کودکان بیسرپرست، نیازمند ویژگیهای خاصی است. این افراد معمولاً روحیات و کمبودهای خاصی دارند که حین آموزش باید به آن دقت شود. علاوهبر آن با توجه به هدف آمادهسازی این افراد برای ورود به جامعه و بازار کار، برای آموزش به این کودکان باید از شرایط تحصیلی، روحی، روانی، مهارت و تخصصهای زیادی برخوردار باشید. اگر معلم، دانشجوی رتبه اول، استاد هستید یا مهارتهای آموزشی مناسب برای کارگاهها و وبینارهای آموزشی دارید میتوانید برای این کار مناسب باشید.
نکات مهم در آموزش و تدریس به کودکان بی سرپرست
آموزش به کودکان بی سرپرست فقط شامل مسائل تحصیلی نیست. این کودکان بهدلیل عدم برخورداری از تربیت صحیح در خانواده، معمولاً از بسیاری مهارت ها و آموزش های اجتماعی، بهداشتی، روانی و غیره بیبهره بودهاند. تدریس به کودکان بی سرپرست یکی از موضوعات مهم در مجموعههایی مانند موسسه خیریه دارالاکرام است. با توجه به روحیات بسیار حساس و شکننده این کودکان در آموزش به آنها باید همواره به نکاتی در خصوص محبت و ایجاد حس مثبت در آنها توجه کرد.
بخوانید درباره: ضرورت کمک به نیازمندان چیست؟
در تدریس به کودکان بی سرپرست آموزش های متعددی در نظر گرفته میشوند؛ مانند:
- آموزشهای تحصیلی
- آموزشهای رفتاری مانند از شخصی و گروهی
- مهارتهای بهداشت فردی
- و ….
که توسط متخصصان باید در برنامهریزی و آموزش داده شوند. تمام این موارد در خلأهای تربیتی این کودکان مشاهده شده است. تحقیقات زیادی روی کودکان بیسرپرست انجام شده و نشان میدهد آنها از بهداشت روانی ضعیف برخوردار هستند. همچنین در این تحقیقات نشان داده شده وضعیت جسمی و جنسی آنها بهدلیل نبود آموزش کافی بسیار در خطر است.
فعالیت های موسسه خیریه دارالاکرام برای کودکان بی سرپرست
مجموعه دارالاکرام از ابتدای تأسیس تا به اکنون در پِی یافتن مسیری روشن برای کودکانی است که ازهرجهتی نیازمند حمایت و یاری هستند. این مجموعه در ابتدا اقدام به شناسایی این افراد میکند. سپس نیازهای آنها را شناسایی میکند. پس از شناسایی به کمک حامیان و خیرین برای رفع نیازها تلاش میکند.
شناسایی افراد و نیازها توسط مددکاران اجتماعی انجام میشوند؛ اما حمایت و رفع نیازها گرههایی هستند که بهدست خیرین و نیکوکاران عزیز باز میشوند. این موسسه فعالیتهای خود را بهطور شفاف اعلام میکند تا خیرین بهتر بتوانند برای حمایت از کودکان بیبضاعت تصمیمگیری کنند. ازجمله فعالیتهای موسسه دارالاکرام، موارد ذیل است:
- شناسایی کودکان بی سرپرست
- آشنایی نیکوکاران با کودکان بی سرپرست
- آموزش به کودکان بی سرپرست
- رفع نیازهای روحی، روانی و مادی این کودکان
- بررسی وضعیت بهداشت و درمان آن و رفع مشکلات جسمی
- آموزش های اجتماعی، اخلاقی، فرهنگی
- آمادگی برای ورود به جامعه
- آموزش مهارت های شغلی برای ورود به بازار کار
- افزایش مهارت برقراری ارتباط با دیگر افراد
- آموزش قاطعانه نه گفتن به مسائل موجود در جامعه
مواردی که نام برده شد فقط بخشی از فعالیتهایی است که موسسه دارالاکرام برای دستیابی به آن تلاش میکند. افراد خیری که در زمینههای تأمین مالی و معنوی کمکرسان میکنند در این فعالیت نقش و سهم مهمی خواهند داشت. در خصوص هرکدام از فعالیتها بهصورت کاملاً و مجزا اطلاعرسانی خواهد شد. شما در موسسه خیریه دارالاکرام میتوانید کمکهای نقدی و غیرنقدی خود را در جهت بهبود فعالیتهای عامالمنفعه هدیه کنید. کودکان بسیار زیادی توسط این مجموعه شناسایی شدهاند که چشمانتظار کمکهای شما هستند.
جزئیات نحوه تدریس به کودکان بی سرپرست
معمولاً دانشآموزانی که در شرایط سخت فقر بهسر میبرند چندان مشتاق به یادگیری نیستند. آنها مشکلات روحی بسیاری دارند که معلم باید به آن توجه بهخصوصی داشته باشد. معلمان باید از ابزارها و تکنیکهای خلاقانه و سرگرمکننده استفاده کنند تا خلأهای احساسی آنها پر شوند. این آموزشها باید بهگونهای انجام شود که مجموعهای از مهارتها را برای آنها به ارمغان بیاورد. اکنون برخی از این روشها را بررسی میکنیم:
- تدریس به کمک بازیهای خلاقانه
- تدریس بدون عجله برای زمان دادن به کودک برای بررسی و فهم موضوع
- تدریس در محیطی بدون تشنج و استرس
- در نظر گرفتن پاداش و تشویق از سوی معلم
- ارزیابی دانشآموز بدون مقایسه
- استفاده از ابزارهای مناسب جهت یادگیری و فهم عمیقتر
- استفاده از تکنیکهای مختلف جنبشی
- استفاده از مهارتهای تصویری، شنوایی و لامسه برای تقویت این موارد
- تشویق کودکان بهسمت مشارکتهای گروهی
این مواردی که ذکر شدند تنها بخشی از تکنیکهای آموزش است. نیکوکاران و خیرین میتوانند با راهنماییهای خود مؤسسات را بهسمت آموزش بهتر سوق دهند.
نقش خیرین در زندگی کودکان بی سرپرست
کودکان بیسرپرست زیادی در سراسر کشور وجود دارند که دور از آغوش پرمهر مادر و محبتهای مادرانه هستند. این کودکان بیسرپرست بیش از هرکسی به محبت نیاز دارند. نیاز دارند تا حمایت شوند؛ زیرا اگر به حال خود رها شوند هیچ آینده روشنی نخواهند داشت. اما در این میان، انسانهایی هستند که با حمایت از کودکان بیسرپرست زندگی آنها را رنگین میکنند. از شما نیکوکاران و خیرین عزیز دعوت میکنیم برای گرما بخشیدن به زندگی این کودکان و نجات آینده آنها همین حالا قدمی بردارید.
نجات استعدادهای از دست رفته؛ یک هدف بسیار مهم
کودکان بیسرپرست دارای استعدادهای گوناگونی هستند که ممکن است خود و دیگران از آنها هیچگونه اطلاعی نداشته باشند. بهسادگی و با ابزارها و سنجههای استعدادیابی میتوان استعداد آنها را کشف کرد. با آموزش به این کودکان میتوان استعدادهای آنها را ارتقا داد. این کودکان اغلب در کوچه و خیابانها مشغول به کارهای طاقتفرسا و یا تکدیگری هستند. وضعیت روحی و جسمانی آنها بسیار در خطر است. موسسه خیریه دارالاکرام با شناسایی این کودکان قدم در راه پرورش استعدادهای ازدست رفته گذاشته است. ادامه این راه تنها با کمک شما نیکوکاران عزیز امکانپذیر است.
چه کسانی می توانند برای کمک و آموزش کودکان بی سرپرست قدم بردارند
- توان مالی خوبی داشته باشند.
- فاقد هرگونه سوءپیشینه باشند.
- برای کودکان از لحاظ معنوی و روحی حامی خوبی باشند.
- توانایی برقراری ارتباط با کودکان، مددکاران و دیگر همیاران را داشته باشند.
مجموعههای حمایت از کودکان بیسرپرست مانند موسسه خیریه دارالاکرام، علاوهبر حساسیت در آموزشهای رفتاری و اخلاقی کودکان، در انتخاب خیرین و حامیان دارای فاکتورهایی اساسی و مهم است. درواقع هر فردی نمیتواند بورسیه و حمایت چنین کودکانی را بهعهده بگیرد، زیرا در این مجموعه حساسیتهای زیادی برای تربیت کودکان لحاظ شده است.
سخن پایانی دارالاکرام
در این مقاله به تعریف شرایط زندگی و تدریس به کودکان بیسرپرست پرداختیم. سپس با بررسی ویژگیهای این کودکان، مراکز مناسب برای تربیت آنها را بیان کردیم. سپس به ویژگیهای اشخاص مناسب برای تدریس به این نوع کودکان پرداختیم. موسسه خیریه دارالاکرام سالهاست دغدغه این کودکان را دارد. فعالیتهای بسیاری در خصوص حمایت از این کودکان بههمراهی خیرین عزیز انجام شده است. برای بررسی کمپینهای اجراشده میتوانید از سایت ما دیدن کنید.
بخوانید درباره: زنان سرپرست خانوار؛ بررسی وضعیت اجتماعی و اقتصادی آن ها
فعالیتهای مجموعه دارالاکرام در این سایت بهتفصیل تشریح شده تا خیرین بهراحتی بتوانند با آرامش خاطر کمکهای خود را در اختیار این مجموعه قرار دهند. شما هم اگر وضعیت مالی مطلوبی دارید، با کمکهای خود، هرچند کم میتوانید خنده و شادی را به زندگی فرزندان کمبهره و یا بیبهره کشورمان هدیه دهید.
سپاس از اینکه تا انتهای این مقاله همراه ما بودید. اگر کودک نیازمند و بیبضاعتی را میشناسید حتماً به مجموعه ما معرفی کنید. نظرات و پیشنهادهای سازنده شما چراغ راه ما است، پس لطفاً ما را با پیشنهادهای ارزشمند خود راهنمایی کنید. کارشناسان در اسرع وقت پاسخگو شما خیرین عزیز هستند.