Skip to content

پرداخت نذر عقلانیت و اخلاق

کمک مستقیم به نیازمندان

نذر از قدیمی ­ترین نهادهای بشری

نهاد نذر از قدیمی­ترین نهادهای بشری است که ریشه آن در مواجهه بشر با امر قدسی و الهی قابل ردیابی بوده و ای بسا که این نهاد، تاریخی کهن­تر از ادیان داشته باشد. آنچه از تاریخچه آن برمی­آید، این است که معتقدین به امر الهی و دین­داران، مبتنی بر باور خود به امر قدسی، تصمیم به انجام کاری شایسته و یا ترک کاری ناپسند می­گرفته­اند و خود را ملزم به رعایت و انجام شرایط نذر می­کرده­اند. در هر دوره تاریخی و بر هر بستر فرهنگی و جغرافیایی، نذر می­توانسته اشکال مختلفی به خود بگیرد، اما در هر نوع از نذر، آنچه بوده، هماهنگی نذر با خوب و بد عقلی و اخلاقی بوده است و همچنین هماهنگی با اوامر و نواهی الهی که آن هم به طور معمول با عقل اجتماعی و تاریخی خود در راستای برقراری قسط هماهنگ بوده است.

نذر کمک به کودکان نیازمند

تداوم حیات

این نهاد به حیات خود تداوم بخشیده و امروز به جامعه ایرانی رسیده است و همه ما از کودکی، بسیار زیاد این واژه را شنیده و به کار برده­ایم؛ می­خواهم نذر کنم که …، یک افطاری نذر کرده­ام، نذر کرده­ام اگر چنین شود چنان کنم، امسال باید همه کوچه را نذری، شله زرد بدهیم و از این قبیل عبارات و جملات. همه این نذری دادن­ها و نذری گرفتن­ها زیباست و از منظری می­تواند به ارتقای سرمایه و انسجام اجتماعی کمک کند و روابط اجتماعی و جمعی را استحکام ببخشد، اما سوالی که مطرح است، آن است که آیا این نذری دادن­ها و موضوع بسیاری از نذورات، همچنان عقلانی و اخلاقی است؟ به دیگر سخن آنکه آیا اگر ما اهالی یک کوچه را شربت بدهیم، هزینه را صرف اولویت اصلی حیات جمعی و اجتماعی آن کوچه کرده­ایم؟ در شرایطی که انواع محرومیت و فقر در جامعه بیداد می­کند، محیط زیست در حال نابودی قرار گرفته، سیمای زنده کودکان کار و مردان و زنان کارتن خواب و معتاد در شهر و هر روز و شب، دردی بر جان شهروندان باوجدان شده است، آیا همچنان اینچنین نذوراتی، انجام کاری خوب یا ترک کاری بد در پیشگاه الهی به حساب می­آید؟ و مگر نه این است که شرط مواجهه با امر الهی، تعقل و تدبر در امر زندگی خود و دیگران است و تحقق تاثیری که زیست مومنانه بر زندگی در این جهان می­گذارد؟ که از منظر جمع بین تنزیه و تشبیه، اگر این دو از هم جدا افتد، بر توحید خللی وارد خواهد شد.

تا پایان آن چند روز بیشتر نمانده…

ماه رمضان سال چهارصد و دو نیز گذشت و تا پایان آن چند روز بیشتر نمانده است. آیا این حجم از نذورات، مشکلی از مشکلات جامعه کم کرده است. اینکه یک انسان برخوردار، یک وعده غذایی برای انسان برخوردار دیگری فراهم کند، با همه محسناتی که برای این کار قابل شمارش است، اما آیا او دفاعی عقلانی و اخلاقی از این نوع نذر خواهد داشت؟ به نظر می­رسد که نذر اخلاقی و عقلانی یا به تعبیر دیگری نذر خیر و موثر جنسی دیگرگونه نسبت به آنچه به عنوان نذر در جامعه در حال رخ دادن است، داشته باشد. به نظر می­رسد که ما یا با مسائل و مشکلات و مصائبی که بر جامعه می­گذرد، آشنا نیستیم و یا در کنار آنها بی اعتنا رد می­شویم و آن همه مساله و مصیبت، بن مایه یک کنش در چارچوب نهاد نذر قرار نمی­گیرد. نهاد نذر می­تواند، یک کنش اصیل در راستای بهبود شرایط جامعه باشد و از ظرفیت­های این نهاد می­توان در راستای حل مسائل جامعه بهره برد، به این شرط که عقلانی باشد و اخلاقی باشد.

همچنین بخوانید: رویداد کارآفرینی موسسه دارالاکرام در شهرستان زاهدان

 

عملیاتی کردن نذر

از سوی دیگر، عملیاتی کردن نذر معطوف به مسائل واقعی جامعه، امری آسان نخواهد بود و این کنش­گران به صورت افراد حقیقی و حقوقی هستند که بایستی امکان نذر عقلانی و اخلاقی را برای آحاد جامعه، ممکن و تسهیل نمایند. این امر بر کنش­گران فرض است که در ایام و موسم نذری دادن که معمولا در جامعه اسلامی، در ماه­ها و روزهایی خاص مثل ماه رمضان( تصاویر توزیع بسته های غذایی در ماه مبارک رمضان را اینجا ببینید)، ایام حج و ماه محرم و … می­باشد، زمینه و بستر نذر عقلانی و اخلاقی را برای مردم فراهم نمایند؛ با راه­اندازی کمپین­های مختلف و جذب نذری­ها برای امور خیر و موثر که هم عقلانی باشند و هم اخلاقی. این مساله نیاز به یک عزم جمعی برای تحقق یک کنش جمعی دارد؛ کنشی که محصول وجود یک روایت مشترک از پدیده­ای اجتماعی یا امر شایع فردی باشد و از توان ایجاد تغییر در نظام اجتماعی، سیاسی و اقتصادی برخوردار باشد. در واقع، کنش­گر اجتماعی بایستی به اتکای نهادهای تاریخی جامعه و با شناخت از مسائل و مشکلات جامعه و فهم اولویت­های زیست جمعی، منابع به کار رفته در نهاد نذر را به خدمت فعالیت­هایی نظیر پیشگیری از ترک تحصیل کودکان، توانمندسازی مردان و زنان محروم نگاهداشته شده، بهبود سلامت اجتماعی و ارتقای وضعیت بهداشت و درمان مردم و حتی در شرایطی که سرمایه اجتماعی کاهش یافته است، صرف امید و شادی مردم درآورد.

کمک ارزاق به نیازمندارن

سخن آخر

بن مایه اصلی این نوشته سخنی همه فهم است و هیچ پیچیدگی خاصی ندارد. روی سخن با مردم ایران و کشورهای اسلامی است. اگر کسی قصد نذر کردن دارد، شرط عقلانیت و اخلاقی بودن را پاس بدارد. اگر فردی می­خواهد برای رضای خدا، کاری خوب انجام دهد و یا کاری بد را ترک کند، آن خوب و بد باید خوب و بدی معروف و شناخته شده باشد و در چارچوب عقل و خرد جمعی، ترویج آن خوبی و نفی آن بدی، باید از اولویت­های آن جامعه باشد. کفایت نمی­کند که شیرینی و شربت پخش کنیم -با همه خوبی­هایشان؛ و ای بسا زمانی همین شیرینی و شربت اولویت یابند، زمانی که قطعا امروز نیست- بلکه بر اهل نذر فرض است که به حل مسائل جامعه اهتمام نشان دهند و مساله محور، به نذر خود بیاندیشند. کنش­گران یک گام به سوی اهل نذر برداشته و اهل نذر هم گامی به سوی کنش­گران بردارند تا منابع تحقق یک کنش جمعی مساله محور تامین گردد و آسیبی از آسیب­های اجتماعی مرتفع گردد.

 

غلامرضا دشتی منش
مشاور مدیر عامل موسسه دارالاکرام
مدرس و پژوهشگر حوزه اکوسیستم کارآفرینی و اخلاق کسب و کار
ایمیل نویسنده:
Dashtimanesh.gholamreza@gmail.com

 

برای پرداخت آنلاین نذر خود کلیک کنید

با ما در تماس باشید🙂