Skip to content

روز جهانی غذا و بحران گرسنگی

روز جهانی غذا و بحران گرسنگی

امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی در همه عرصه ها شاید غیر قابل باور باشد، برای میلیارد ها نفر در سراسر جهان، چالش روزانه این است که به اندازه کافی برای زنده ماندن غذا پیدا کنند! گرسنگی در سطح جهان رو به افزایش است و بیش از 1.2 میلیارد نفر از ناامنی غذایی و فقر رنج می برند. تورم و نبود منابع اقتصادی مناسب سبب افزایش قیمت مواد غذایی شده است که دسترسی به غذا را به طور فزاینده ای به خطر می اندازد.

همچنین بخوانید : اهدای عیدانه و غذای گرم در شعب خیریه دارالاکرام به خانواده های بی بضاعت

امروزه ما با سومین بحران جهانی قیمت مواد غذایی در 15 سال گذشته روبرو هستیم که همه مردم جهان را درگیر خود کرده است. از همیشه واضح تر است که سیستم های غذایی ما در شکل فعلی خود برای پایان دادن به فقر و گرسنگی به طور پایدار، ناکافی هستند. این امر به ویژه در کشورهایی که با بالاترین میزان سوءتغذیه، اتلاف کودکان، کوتاه قدی و مرگ و میر آنها به دلیل سو تغذیه روبرو هستند، صادق است.

در 24 فوریه 2022، روسیه یک حمله نظامی علیه اوکراین را آغاز کرد و بحران طولانی مدت غذایی در سطح جهان را با تأثیرات ویرانگر تشدید کرد. دو ماه بعد، این درگیری ها نزدیک به 30 درصد از جمعیت کشور را آواره کرد و 30 درصد دیگر را در مناطق درگیری گیر انداخت. به زودی آوارگی و گیر افتادن مسبب اتفاقات زنجیره واری در کشور اکراین و جهان خواهد شد. در ادامه بیشتر درباره روز جهانی غذا و بحران گرسنگی در دنیا صحبت خواهیم کرد؛ پس حتماً با دارلاکرام همراه باشید.

روز جهانی غذا و بحران گرسنگی چیست؟

روز جهانی غذا و بحران گرسنگی

هر سال 16ام ماه اکتبر در سراسر جهان روز جهانی غذا نام دارد که به یاد تأسیس سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد گرامی داشته می شود، این سازمان در سال 1945 تاسیس شده است. در ماه نوامبر سال 1979 کشورهایی که عضو سازمان فائو بودند در بیستمین کنفرانس عمومی سازمان ملل متحد شرکت کردند. در این کنفرانس تصمیم گرفته شد که 16 ام اکتبر به مناسبت روز جهانی غذا انتخاب گردد. هدف اصلی انتخاب این روز افزایش اگاهی در مورد بحران غذای جهانی و گرسنگان دنیاست. این مناسبت هر سال در بیش از 150 کشور جهان برگزار می شود و برنامه هایی در این روز اجرا می شود. سازمان های مرتبطی تحت عنوان برنامه جهانی غذا، صندوق بین االمللی توسعه کشاورزی و سازمان بهداشت جهانی هرسال برنامه های هدفمندی برای این روز دارند.

چرا روز جهانی غذا و بحران گرسنگی مهم است؟

در حال حاضر حداقل 205 میلیون نفر به شدت در شرایط ناامنی غذایی هستند و به کمک فوری نیاز دارند (گزارش جهانی در مورد بحران های غذایی 2022 به روز رسانی نیمه اول سال). اتحادیه اروپا هر سال با کمک سازمان های مرتبط تلاش می کند تا بودجه خود را برای کمک های غذایی بشردوستانه افزایش دهد. افراد در این روز باید درمورد دسترسی به غذای ایمن و مغذی برای گرسنه ترین و آسیب پذیرترین افراد متاثر از بحران جهانی غذا اطلاعاتی را کسب کنند. هر شخصی برای ادای وظیفه اجتماعی خود باید سعی کند قدمی در این راه بردارد تا دیگر مردمان دنیا احساس تنهایی نکنند و شاید از وضعیت بحران بیرون بیایند. در این روز یاد قحطی زدگان در سراسر دنیا گرامی داشته می شود تا تاریخ فراموش نکند هنوز هم در جای جای کره زمین افرادی از کمبود غذا رنج می برند.

بحران جهانی غذا

احتمالاً درباره بحران جهانی غذا شنیده اید که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده است اما می دانید عوامل اصلی این ناامنی غذایی جهانی چیست؟ سازمان ها در سراسر دنیا چگونه کمک ها را برای مردم قحطی زده جمع آوری می کنند؟

بحران جهانی غذا

بحران غذایی زمانی رخ می دهد که نرخ گرسنگی و سو تغذیه به شدت در سطوح محلی، ملی یا جهانی افزایش یابد. این تعریف بحران غذایی را از گرسنگی مزمن متمایز می کند، اگرچه احتمال وقوع بحران غذایی در میان جمعیت هایی که قبلاً از گرسنگی طولانی مدت و سو تغذیه رنج می برند بسیار بیشتر است. اکنون تعداد افرادی که به کمک های غذایی نیاز دارند به رکورد بالایی رسیده است، بیش از 200 میلیون نفر در ناامنی شدید غذایی هستند.

کشورهای گرسنه جهان

در اینجا برای بررسی وضعیت گرسنگی کشورهای جهان از شاخص GHI که شاخص جهانی گرسنگی است استفاده می کنیم. این شاخص گرسنگی را در سطح جهانی، کشوری و منطقه ای اندازه گیری میکند که توسط سازمان های نگرانی در سراسر جهان و welthungerlife تهیه شده است.

  • سیرالئون

امتیاز GHI در سال 2000: 57.5

امتیاز GHI در سال 2007: 51.1

امتیاز GHI در سال 2014: 33.1

امتیاز GHI در سال 2022: 31.5

پیشرفت سیرالئون در شاخص جهانی گرسنگی، اثرات بلندمدت گرسنگی و درگیری را نشان می‌دهد، در سال 2000 این کشور در آخرین سال های یک دهه جنگ داخلی بود. امتیاز GHI آن در آن سال تنها پس از آنگولا در مرتبه دوم بود که شرایطی بسیار نگران کننده ای داشت. در حالی که صلح در ژانویه 2002 اعلام شد، تأثیرات طولانی درگیری در سیستم های غذایی جامعه احساس می شود.

آیا می دانید روز جهانی یتیم چه روزی است؟

از آن زمان تاکنون چالش‌های مداومی در این کشور وجود دارد، مثلا سیرالئون در مرکز اپیدمی ویروس ابولا در غرب آفریقا در سال‌های 16-2014 قرار داشت. یک سال بعد، این کشور بالاترین میزان مرگ و میر مادران را در جهان داشت که رقمی تعجب برانگیز بود. همه‌گیری کووید-19 ضربه دیگری به اقتصاد این کشور وارد کرد و رشد را به اندازه منفی 2 درصد در سال 2020 کاهش داد.  بهبود نرخ گرسنگی در سال 2021 کوتاه مدت بود زیرا درگیری در اوکراین بار دیگر به تورم در این کشور منجر شد.

  • لسوتو

امتیاز GHI در سال 2000: 32.7

امتیاز GHI در سال 2007: 29.1

امتیاز GHI در سال 2014: 29.3

امتیاز GHI در سال 2022: 32.4

لسوتو کشوری است که کاملاً توسط آفریقای جنوبی احاطه شده است و پیشرفت خود را در زمینه بحران گرسنگی از دست داده است. با بررسی شاخص مورد نظر برای بحران گرسنگی، این کشور به نمره GHI سال 2000 خود بازگشته است. بخشی از موضوع در اینجا تغییرات آب و هوایی و کشاورزی است زیرا  لسوتو یک زمین کوهستانی است و تنها 10 درصد از زمین آن برای کشاورزی مناسب است. با این حال، تقریباً 45٪ از اهالی باسوتو کشاورز هستند و در بخش‌های روستایی کشور نیز بیش از 70 درصد ساکنان به معیشت کشاورزی مشغول اند.

با این حال، طی سه دهه گذشته، آب و هوا بدتر شده و بارندگی های ناموفق سبب خشکسالی های مکرر در این کشور شده است. امسال برداشت بسیار ضعیف بود زیرا سیل ناشی از باران در ژانویه و فوریه محصولات را از بین برد و یک فصل گرسنگی دیگر را شروع کرد. این امر نه تنها مردم را از منبع اصلی غذا محروم می کند، بلکه باعث کاهش درآمد و افزایش قیمت مواد غذایی می شود. برنامه جهانی غذا تخمین می زند که باسوتو و دیگر مناطق روستایی 45 درصد از درآمد خود را صرف غذا می کند.

  • لیبریا

امتیاز GHI در سال 2000: 48.2

امتیاز GHI در سال 2007: 39.0

امتیاز GHI در سال 2014: 34.8

امتیاز GHI در سال 2022: 32.4

مانند کشور همسایه خود سیرالئون، لیبریا از یک جنگ داخلی 14 ساله رنج برد که در سال 2003 به پایان رسید. یک دهه بعد، بزرگترین اپیدمی ابولا در جهان این کشور را فرا گرفت که مسبب تشدید بحران غذایی شد. یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هایی که امروز لیبریایی‌ها با آن مواجه هستند، گرسنگی و سو تغذیه است که تا حدی با رویدادهای تاریخ اخیر تشدید پیدا کرده است.

در حالی که بسیاری از مزارع در لیبریا شرایط و خاک مناسبی برای کشت محصولات غنی دارند، به دلیل محدودیت در دسترس بودن تجهیزات و لوازم، اغلب بدون استفاده هستند. بنابراین، این کشور به کالاهای اساسی وارداتی وابسته است که در سال های اخیر به دلیل همه گیر شدن کرونا، هزینه های آن ها افزایش یافته است. با توجه به اینکه بیش از 50 درصد از لیبریایی ها زیر خط فقر 1.90 دلار در روز زندگی می کنند، وضعیت وخیم بحران در این منطقه جدی تر است.

  • نیجر

امتیاز GHI در سال 2000: 52.5

امتیاز GHI در سال 2007: 40.2

امتیاز GHI در سال 2014: 32.8

امتیاز GHI در سال 2022: 32.6

نیجر به دلیل داده‌های ناکافی از فهرست‌های اخیر جهانی گرسنگی کنار گذاشته شد، اما تخمین زده می‌شود که در میان ده کشور اول گرسنه‌ترین کشورها باشد. این کشور را در سال 2022 به عنوان هفتمین رتبه کشورهای گرسنه جهان می بینیم. در 15 سال اول قرن بیست و یکم، نیجر پیشرفت قابل توجهی در زمینه مقابله با سو تغذیه داشته است، اما این پیشرفت در هفت سال گذشته کند شده است.

همچنین بخوانید : مراحل دریافت کارت اهدای عضو

محیط شکننده کنونی مدیون بیابان زایی فزاینده، اقتصاد در حال مبارزه و حضور بسیاری از گروه های مسلح غیردولتی در امتداد مرزهای آن (با هفت کشور همسایه مشترک) است. علی‌رغم این چالش‌ها، گروه‌های اجتماعی برای چندین ابتکار و پروژه گرد هم آمده‌اند تا به برخی از چالش‌های پیش روی سیستم‌های غذایی در نیجر رسیدگی کنند. فعالیت‌ها شامل تهیه آرد غنی‌شده با قیمت‌های مقرون‌به‌صرفه و کیفیت ثابت و شناسایی زمینه‌های اقدام برای سیاست‌گذاران محلی است.

  • هائیتی

امتیاز GHI در سال 2000: 40.9

امتیاز GHI در سال 2007: 41.7

امتیاز GHI در سال 2014: 32.6

امتیاز GHI در سال 2022: 32.7

در سال 2022، 45 درصد از هائیتی با ناامنی غذایی حاد مواجه هستند و بر اساس گزارش سازمان غذا و کشاورزی و برنامه جهانی غذا، این کشور بین پنج کشور بحرانی جهان قرار است. در حال حاضر، تعداد هائیتی‌هایی که پیش‌بینی می‌شود در یک قدمی قحطی قرار بگیرند حدود1.3 میلیون نفر است. این رقم بیشتر از کنیا است و به زودی به رتبه سومالی در بحران غذایی خواهد رسید.

در دهه 1980، هائیتی تا حد زیادی از نظر مواد غذایی خودکفا بود اما وضعیت آن با مجموعه ای از سیاست های تجاری تهاجمی آمریکا که در دهه 1990 معرفی شد، تغییر کرد. امروزه، بحران انسانی در هائیتی تحت تاثیر کمبود کالا، تغییرات آب و هوایی و حتی درگیری در اوکراین است. این بحران که رو به تشدید است وضعیت ناامیدکننده‌ای را برای مردم هائیتی به وجود آورده است.

  • چاد

امتیاز GHI در سال 2000: 50.7

امتیاز GHI در سال 2007: 49.0

امتیاز GHI در سال 2014: 40.7

امتیاز GHI در سال 2022: 37.8

چاد که به عنوان گرسنه ترین کشور در سال 2020 رتبه بندی شده است، اغلب در انتهای شاخص جهانی گرسنگی قرار دارد. درگیری ها و تغییرات آب و هوایی شرایط مرگباری را در این کشور شکل داده است، به ویژه در مورد نرخ گرسنگی و سو تغذیه. چاد همچنین میزبان اصلی کسانی است که از درگیری و بی ثباتی در کشورهای همسایه فرار می کنند. دریافت غذا و تغذیه کافی یک چالش بزرگ برای نیم میلیون پناهنده است که در برخی از مناطق فرسوده کشور زندگی می کنند.

در حالی که از سال 2000 تاکنون شاهد پیشرفت کلی در پایان دادن به گرسنگی بوده‌ایم، چاد یکی از چندین کشوری است که سطح کوتاه‌قدی کودکان در آن افزایش یا رکود داشته است. (همچنین بخش هایی از افغانستان، آنگولا، جمهوری دموکراتیک کنگو، ماداگاسکار و پاکستان با چالش های مشابهی روبرو هستند.)

  • جمهوری دموکراتیک کنگو

روز جهانی گرسنگی و غذا در جمهوری دموکراتیک کنگو

امتیاز GHI در سال 2000: 48.0

امتیاز GHI در سال 2007: 43.2

امتیاز GHI در سال 2014: 38.7

امتیاز GHI در سال 2022: 37.8

از نظر امنیت غذایی، جمهوری دموکراتیک کنگو از همه‌گیری کووید-19 ضربه شدیدی خورد و بین 2020 تا 2021، تعداد افرادی که با گرسنگی مواجه بودند، 20 درصد افزایش یافت. از لحاظ تاریخی، Concern و Welthungerhilfe در ایجاد تصویری کامل از گرسنگی برای جمهوری دموکراتیک کنگو با چالش هایی مواجه بوده اند. جمهوری دموکراتیک کنگو همچنان در مرکز بزرگترین بحران امنیت غذایی در جهان قرار دارد، بحرانی که 27 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار داده است. این بحران ناشی از درگیری، تغییرات آب و هوایی و یک بحران اقتصادی طولانی مدت است که 72 درصد از جمعیت کشور را زیر خط فقر قرار داده است.

سخن پایانی دارالاکرام

در این مقاله ابتدا با روز جهانی غذا و بحران گرسنگی آشنا شدیم و سپس اهمیت این روز را باهم بررسی کردیم. در نهایت، لیستی از کشورهای گرسنه جهان را نیز خواندیم. در کشور ایران با توجه به تورم موجود، با بحران گرسنگی در برخی از نقاط ضعیف کشور مانند سیستان و بلوچستان رو به رو هستیم. موسسه خیریه دارالاکرام از سال 1380 مشغول به خدمت رسانی در حوزه بهبود تحصیل دانش آموزان بی بضاعت کشور است، بخصوص آنهایی که درگیر بحران هایی مانند گرسنگی هستند. اگر شما هم مایلید قدمی برای حمایت از دانش آموزان بی بضاعت بردارید اکنون می توانید کمک های نقدی و غیرنقدی خود را در اختیار دارالاکرام قرار دهید تا به دستان نیازمندان واقعی برسند. در ضمن اگر کودک بی بضاعتی را می شناسید لطفاً به مجموعه ما معرفی کنید. حتماً نظرات و پیشنهادهای خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان دارالاکرام در اسرع وقت پاسخگوی شما خیرین عزیز هستند. سپاس که تا پایان مقاله با ما همراه بودید.

با ما در تماس باشید🙂