Skip to content

با همکاریِ دارالاکرامِ سیستان‌وبلوچستان برگزار شد

«سیستان و بلوچستان؛ آموزش و تحصیل دانش‌آموزان و افق‌های پیش‌رو» عنوان نشستی بود که روز گذشته در دارالاکرام (خانه کرامت) برگزار شد.

دارالاکرام؛ حامی آموزش و تحصیل بیش از هفت هزار دانش‌آموز فاقد سرپرست موثر، در بیش از 95 شهر ایران دارای شعبه است. این موسسه مردم‌نهاد که دارای سابقه بیش از 20 سال فعالیت در حوزه امر خیر است، در استان سیستان‌وبلوچستان نیز دارای سه شعبه در شهرهای زاهدان، خاش و زابل می‌باشد.

در این نشست که با حضور جمعی از فعالان مدنی و اجتماعی و خیرین برگزار شد به مسائل و چالش‌های حوزه‌ی آموزش در استان سیستان‌وبلوچستان پرداخته شد.

مدیر انجمن هاسب (همدلانِ آینده‌نگر سیستان‌وبلوچستان)، محمدرضا واعظ مهدوی، نیز از حاضران در این جلسه بود که در سخنانی با اشاره به اهمیتِ تحققِ مفهومِ برابری در قانون اساسی، گفت: دولت موظف است به ایجاد محیطِ مساعد برای رشد فضایل اخلاقی بر اساس ایمان و تقوا اهتمام ورزد و با کلیه مظاهر فساد مبارزه کند. در این میان نباید از اهمیت عزم و اراده و تجدید میعاد برای حل مشکلات غافل شد.

واعظ مهدوی، با اشاره به اینکه وضعیت توزیع سرانه فضای آموزشی در کشور بسیار نابرابر است، افزود: در این میان البرز و سیستان‌وبلوچستان پایین‌ترین سرانه را دارند. متوسط سرانه فضای آموزشی در کشور 3/5 (5 و سه دهم مترمربع) است که سهم استان سیستان‌وبلوچستان با میانگین کشوری 2 مترمربع اختلاف دارد. با احتساب وجود 840 هزار دانش‌آموز در سیستان و بلوچستان به 700/1 مترمربع بنا نیاز داریم تا به میانگین و متوسط کشوری برسیم. اگر هر مترمربع بنا نیاز به 8 میلیون تومان داشته باشد، مجموعا به 13 میلیارد و 500 میلیون تومان اعتبار مالی نیاز است. بنابراین اگر با همین سرعت پیش برویم 27 سال طول می‌کشد تا سیستان‌وبلوچستان از نظر برخورداری از فضاهای آموزشی به استان‌هایی چون کرمان و گلستان برسد.

واعظ مهدوی افزود: با رشد میانگین کشوری میانگین استان نیز رشد می‌کند، اما فاصله با میانگین کماکان پابرجاست. در یک بررسی 103 روستا در سیستان‌وبلوچستان فاقد هر گونه امکانات آموزشی است که بر اساس پیگیری‌های دولت و خیرین نیاز به دبستان تامین شده است اما هنوز به 40 دبیرستان نیاز دارد.980 مدرسه فاقد سرویس بهداشتی است و هزار مدرسه دیوار و محوطه ندارد.

مدیر بنیاد هاسب درباره راه چاره چنین معضلاتی در استان پیشنهاد کرد تا تمام نهادهای عمومی غیردولتی، دولت و موسسات خیریه اعتبارات و تلاشی را که برای استان‌های دیگر می‌کنند متوقف کنند تا استان سیستان‎وبلوچستان نیز به میانگین کشوری برسد؛ در غیر این‌صورت تا 27 سال دیگر هم وضعیت همین خواهد بود. این عدد در حوزه بهداشت و درمان 40 سال و در تامین آب روستایی 70 سال است.

در ادامه‌ی این نشست، دکتر سیفی‌کار، فعال اجتماعی، درباره‌ی مدارس حاشیه شهری در استان گفت که معضل پیچیده‌تریست؛ چرا که در شاخص‌ها و عدد و رقم‌ها محاسبه نمی‌شود.

وی با اشاره به اختصاص بودجه در سال 97 به آموزش کودکان بازمانده از تحصیل در حاشیه شهرها، گفت: 5 هزار دانش‌آموز از سال 1397 تا 1400 پوشش داده شدند که با قطع شدن بودجه، این دانش‌آموزان نیز بلاتکلیف ماندند. همچنین برای این تعداد محصل 160 معلم جذب شده بود. در نهایت تعدادی از این افراد بازمانده از تحصیل جذب مدارس دولتی شدند و تعدادی دیگر برای ورود به مدارس غیردولتی حمایت شدند. بسیاری از این افراد نیز امکان جذب نداشتند؛ چرا که یا سن آنها زیاد بود یا اوراق هویتی نداشتند که این افراد نیز در مدارس غیردولتی جذب شدند. مسئله این است که این افراد با این امکان هم فقط تا دیپلم امکان ادامه‌ی تحصیل دارند.

 

دکتر حسن طایی از دیگر حاضران در این جلسه نیز درباره تغییرات نظام آموزشی از سنتی به نوین و نیز لزوم آموزش معلمان گفت: معلمان باید هنر ارائه داشته باشند و برای توانایی تدریس وقت بگذارند.

مدیر دارالاکرامِ زاهدان، علی زارعی، نیز در این جلسه با اشاره به اینکه 450 دانش‌آموز در این شعبه بورسیه شده‌اند، افزود: این شعبه علاوه بر ارائه خدمات حمایتی پنجگانه، در راستای توانمندسازی مادران نیز فعال است و به همین منظور در حوزه آموزش، کارآفرینی و اشتغالزایی مادران نیز با هدف کمک به کیفیت آموزش فرزندان آنها با تکیه بر استعدادها و ظرفیت‌های بومی، گزارشاتی ارائه کرد.

در پایان این نشست نیز دکتر مصطفی میراحمدی‌زاده، مدیرعامل موسسه دارالاکرام، درباره فعالیت‌های این نهاد در دور ساختن کودکان سیستان از آسیب‌هایی که در کمین آنهاست، سخن گفت و نیز طرح‌هایی همچون آباء، ماوراء دانش و طرح شاد را از طرح‌های موفق این نهاد اعلام کرد که در میزان قبولی دانش‌آموزان بورسیه شده در دانشگاه موثر بوده است.

 

 

 

با ما در تماس باشید🙂