Skip to content

روز جهانی یتیم

روز جهانی یتیم

مشکل یتیم شدن کودکان در کشورهای فقیر و در حال توسعه که در آن مردم با سطح بالایی از فقر و بیماری دست و پنجه نرم می کنند بسیار شدید است. سالانه افراد زیادی بر اثر درگیری ها جان خود را از دست می دهند و بسیاری از کودکان را که اکنون تنها هستند، پشت سر می گذارند. علاوه بر این، درگیری ها اغلب خانواده ها را از هم جدا می کنند، زیرا والدین ممکن است به زندان محکوم یا به کشورهای دیگر اخراج شوند. کودکان همچنین ممکن است در طول جنگ ربوده شده و مورد دشمنی و سو استفاده قرار گیرند.

همچنین بخوانید : نحوه برگزاری دوره های آموزشی در خیریه دارالاکرام

بنابراین، درگیری‌ها می‌توانند عامل مهمی برای یتیم ‌بودن باشند. بیش از 80 سال تحقیقات بین المللی نشان داده است که یتیم شدن به شدت رشد فیزیکی و شناختی کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین آنها را در معرض خطر بیشتری از سوء استفاده و بی توجهی قرار می دهد. بسیاری از یتیم‌ خانه ‌ها در سراسر جهان برای کسب سود و رفاه کودکان اداره می‌شوند. در برخی موارد، ما شواهدی از اعمال توهین آمیز پیدا کرده ایم که کودکان یتیم را قربانی خود کرده است. پرورشگاه ها حتی زمانی که با بهترین تلاش‌ها اداره می‌شوند، سیستم ‌ها و محیط‌ هایی دارند که کودکان در آن برای دریافت عشق تقلا می کنند. در ادامه، روز جهانی یتیم را معرفی و معضل یتیمی کودکان را بیشتر بررسی می کنیم؛ پس حتماً با دارالاکرام همراه باشید.

روز جهانی یتیم چه روزی است؟

تاریخ 14 ام نوامبر هرسال که مصادف با 23 آبان در تقویم کشور ماست، روز جهانی یتیم نام گذاری شده است و اهداف ارزشمندی دارد. این روز مهم به جهانیان یادآوری می کند که باید به کودکان یتیم و بی سرپرست کشور خود اهمیت بدهند. در دنیا میلیون ها کودک وجود دارند که به دلیل از دست دادن یک یا هردوی والدین خود، یتیم شده اند و با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم می کنند. دولت ها باید برنامه ریزی برای آموزش، سرپناه، خوراک، بهداشت، درمان و رفاه اجتماعی این کودکان داشته باشند. آینده هر جامعه ای در دست کودکان آن سرزمین است و کودکان یتیم نیز سازنده آینده کشورها هستند. روز جهانی یتیم نه تنها به دولت ها بلکه به مردم نیز یادآوری می کند که باید با این کودکان مهربان باشند و با نشان دادن مسئولیت پذیری خود نسبت به آنها در کنارشان قرار گیرند.

چرا روز جهانی یتیم اهمیت زیادی دارد؟

به گفته یونیسف، بیش از 150 میلیون یتیم در سراسر جهان وجود دارد که 52 میلیون در آفریقا، 10 میلیون در کارائیب و آمریکای لاتین، 61 میلیون در آسیا، و 7.3 میلیون در آسیای مرکزی و اروپای شرقی هستند. اکثریت قریب به اتفاق کودکان یتیم با یکی از والدین، پدربزرگ و مادربزرگ یا هر عضو دیگری از خانواده زندگی می کنند. همه یتیمان در 95 درصد موارد بالای پنج سال سن دارند و در کشورهای مرفه، تعداد کودکان بی سرپرست بسیار کم تر است. با این حال، در مناطقی که جنگ ها یا بیماری های بزرگ وجود داشته است، تعداد آنها به مراتب بیشتر است.

بر اساس گزارش یونیسف، تعداد کل یتیمان بین سال های 1990 و 2001 افزایش یافته است اما از سال 2001 تعداد تخمینی یتیمان با سرعتی معادل 0.7 درصد در هر سال کاهش یافته است. از آنجایی که کودکان به طور مکرر مورد بی توجهی قرار می گیرند، هر ساله روز جهانی یتیمان گرامی داشته می شود. این روز کمک می کند تا کودکان یتیم را به رسمیت بشناسیم و مسئولیت خود را در قبال آنها انجام دهیم.

علل یتیم شدن کودکان در سراسر دنیا

دلایل زیادی وجود دارد که سبب می شود کودکان یکی از والدین یا هر دو آنها را از دست بدهند و یتیم شوند، برخی از آنها عبارت اند از:

  • بیماری

در کشورهای در حال توسعه فقیر، بیماری ها دلیل مهمی برای یتیم شدن هستند زیرا مردم اغلب پول لازم برای درمان مناسب در بیمارستان ها را ندارند. آنها به همین دلیل مجبورند با بیماری های خود در خانه مقابله کنند که ریسک از بین رفتن والدین را بیشتر می کند. بیماری‌هایی که با درمان مناسب نسبتا بی‌خطر هستند، ممکن است به دلیل عدم درمان پزشکی، برای ادامه زندگی برخی افراد تهدیدکننده باشند. علاوه بر این، در برخی از مناطق، بیمارستان ها بسیار دور هستند و مردم توانایی رفتن به آنجا را ندارند، زیرا معمولا دسترسی به وسایل حمل و نقل مناسب ندارند. بیماری ها می توانند باعث سطوح بالای یتیمی شوند، به ویژه در دوره هایی که اپیدمی ها یا بیماری های همه گیر در حال گسترش هستند.

  • فقر

فقر یکی دیگر از دلایل مهم یتیمی است، برای خانواده‌های فقیر، تأمین زندگی همه فرزندانشان اغلب بسیار دشوار است و این امر به ویژه در مناطقی با بیکاری بالا صادق است. والدین فقیر نمی توانند پول کافی برای ارائه مراقبت های اولیه فرزندان خود را به دست آورند. بنابراین، سطوح بالای فقر گاهی باعث می شود والدین فرزندان خود را رها کرده تا بتوانند بقیه را از گرسنگی نجات دهند. مطالعات نشان داده است که این مشکل به ویژه برای دختران بسیار شدید است زیرا دختران در این جوامع اغلب نسبت به پسران شایستگی کمتری دارند. در خانواده های فقیر انتظار می‌رود پسران زمانی که به بزرگسالی می رسند درآمد بیشتری نسبت به دختران داشته باشند و بنابراین بهتر می‌توانند مخارج خانواده خود را تامین کنند. در نهایت دختران در معرض خطر بیشتری برای رها شدن توسط خانواده های خود به دلیل فقر هستند.

  • انگ اجتماعی

انگ اجتماعی

هنجارهای اجتماعی نیز اغلب نقش مهمی در رها کردن کودکان دارند زیرا در برخی فرهنگ ها، بچه دار شدن قبل از ازدواج والدین غیرقابل قبول است. بنابراین برای جلوگیری از انگ اجتماعی، ممکن است آن کودکان به دلیل فشار اجتماعی رها شده و یتیم شوند. علاوه بر این، برخی افراد به شریک زندگی خود نیز خیانت می کنند و کودکان ناشی از این خیانت ها اغلب رها می شوند. زیرا خیانت وجهه اجتماعی را لکه دار میکند و باعث شرمساری شهرت خانواده می شود.

  • تصادفات

برخی از افراد نیز ممکن است در تصادفات جان خود را از دست بدهند، تصادفات می توانند به اشکال مختلف رخ دهند. به عنوان مثال، والدین ممکن است در یک تصادف رانندگی کشته شوند و در این صورت کودک آنها یتیم شود. اگر والدین به کارهای خطرناکی مانند کار در معدن کاری مشغول شوند، احتمال از دست دادن جانشان وجود دارد. بنابراین، تصادفات به هر شکلی می توانند دلیلی برای کشته شدن والدین و یتیم شدن کودکان باشند.

  • بلایای طبیعی

مناطقی که تحت تاثیر بلایای طبیعی قرار می‌گیرند، اغلب خسارات مادی شدید و همچنین تعداد زیادی تلفات را متحمل می ‌شوند. در دهه های گذشته بسیاری از مردم در اثر بلایای طبیعی جان خود را از دست داده اند و کودکان آنها یتیم شده اند. خانواده ها معمولا به دلیل تخریب گسترده، معیشتشان از هم می پاشد و دچار فقر و تنگدستی می شوند. علاوه بر این، بلایای طبیعی به دلیل گسترش شرایط غیربهداشتی و تخریب زیرساخت‌های پزشکی به افزایش بیماری‌ها کمک می‌کنند. در این صورت بلایای طبیعی احتمال یتیم شدن کودکان را افزایش می دهند زیرا احتمال مرگ والدین آنها در اثر بیماری ها بیشتر می شوند.

آثار یتیم گرایی

در این بخش به آثار یتیم شدن در زندگی کودکان می پردازیم، این آثار شامل موارد زیر است:

  • اختلالات روانی

کودکان بی سرپرست در معرض خطر ابتلا به اختلالات روانی هستند، زیرا آنها اغلب خشونت را تجربه می کنند، بیشتر آنها آسیب می بینند و از شرایط روحی بدی رنج می برند. اختلالات روحی و روانی شامل افزایش احتمال تمایل به خودکشی و خودآزاری است. علاوه بر این، کودکانی که یتیمی را تجربه کرده‌اند چنان شوکه می‌شوند که هرگز نخواهند توانست با خانواده‌شان زندگی عادی داشته باشند. کودکان یتیم اغلب به دلیل تجربیات گذشته‌ شان به همه اطرافیان خود بی ‌اعتماد هستند و نمی توانند به راحتی با انسان های دیگر ارتباط بگیرند.

اختلالات روانی

  • کمبود آموزش

یتیمان معمولا از فقدان آموزش رنج می برند زیرا افرادی را در زندگی خود ندارند که به آنها اهمیت دهند و آنها را به مدرسه بفرستند. علاوه بر این، ممکن است یتیمان قادر به پرداخت هزینه تحصیل نباشند زیرا از حمایت مالی برخوردار نیستند و نمی توانند پول کافی به دست آورند. آنها وقت لازم برای حضور در مدرسه را ندارند، زیرا مجبورند کار کنند تا بتوانند پول کافی برای زنده ماندن را به دست آورند. بدون آموزش مناسب اوضاع آنها بدتر می شود، زیرا این کودکان در معرض خطر بزرگی هستند. آن ها  ممکن است در آینده توسط شرکت ها مورد استثمار قرار گیرند، به این دلیل که مجبورند برای زنده ماندن در هر شغلی مشغول شوند.

  • اثرات سلامتی

کودکان یتیم اغلب از مشکلات سلامتی شدید رنج می برند زیرا کسی را ندارند که از آنها مراقبت کند و باید به تنهایی با آسیب ها و بیماری ها مقابله کنند. این کودکان به تنهایی قادر به پرداخت هزینه های درمان پزشکی مناسب نیستند و ممکن است در آینده دچار مشکلات جدی شوند. علاوه بر این، عدم درمان مناسب پزشکی نیز ممکن است منجر به بیماری های مزمن در کودکان یتیم شود. به دلیل عدم درمان پزشکی، کودکان یتیم امید به زندگی کمتری نسبت به سایر کودکان دارند، زیرا آنها در معرض خطر بیشتری برای مرگ بر اثر بیماری ها هستند.

  • فقر یتیمان

یتیمی اغلب منجر به فقر برای کودکان مربوطه می شود زیرا کودکان یتیم به آموزش مناسب دسترسی ندارند و توانایی مالی برای ادامه تحصیل را هم ندارند. در این صورت مجبوراند به جای تحصیل کار کنند که این موضوع سبب می شود در آینده به مشاغل کم درآمد وابسته شوند و این وابستگی منجر به زندگی فقیرانه می شود. بدون آموزش رهایی از فقر برای مردم غیرممکن است، زیرا آنها نمی توانند به کشورهای ثروتمندتر نقل مکان کنند و هیچ کس حاضر به استخدام آن ها نیست. علاوه بر این، کودکان افراد یتیم نیز احتمالا فقیر خواهند ماند، زیرا در بسیاری از مطالعات نشان داده شده است که فقر اغلب ارثی است.

  • استفاده از مواد مخدر

کودکان بی سرپرست ممکن است در معرض خطر بیشتری برای مصرف مواد مخدر باشند زیرا اغلب به دلیل تجربیات گذشته خود از اختلالات روانی رنج می برند. آنها در معرض خطر بی حس کردن درد عاطفی خود با استفاده از برخی مواد مخدر هستند که بسیار زیان بار است. علاوه بر این، یتیمان به دلیل فقرشان از مشکلات شدیدی رنج می برند که آنها را به سمت مصرف مواد سوق می دهد. آنها احساس می کنند چیز زیادی برای از دست دادن ندارند و می توانند از شرایط نامطلوب زندگی خود توسط مواد مخدر بگریزند. یتیمان فکر می کنند مصرف این مواد حداقل برای مدت کوتاهی درد آن ها را کاهش می دهد و سبب فراموشی مشکلاتشان می شود.

همچنین بخوانید : کودکان بی سرپرست و بد سرپرست چه کسانی هستند؟

  • خرید و فروش مواد مخدر

به منظور کسب درآمد، خرید و فروش مواد مخدر ممکن است به عنوان یک گزینه کاملا راحت برای یتیمان در نظر گرفته شود. در مقایسه با مشاغلی که باید سخت کار کنید و دستمزدهای پایینی دریافت کنید، خرید و فروش مواد مخدر می تواند بدون انجام کار زیاد، درآمد بسیار خوبی برای شما ایجاد کند. این موضوع ممکن است برای کودکان یتیم کاملا جذاب به نظر برسد، زیرا آنها دیگر مایل به کار در مشاغل کم دستمزد نیستند. کودکان یتیم ترسی از زندان رفتن ندارند و برای کسب درآمد بالاتر از فروش مواد مخدر، هر ریسکی را متحمل می شوند.

  • مجازات زندان

از آنجایی که یتیمان اغلب برای زنده ماندن مجبور به انجام فعالیت های مجرمانه می شوند، در معرض خطر بیشتری برای زندان رفتن قرار دارند. یتیمان اغلب مایل به شرکت در فعالیت های مجرمانه هستند زیرا این نوع کار تنها منبع درآمد برای آنهاست. علاوه بر این، اگر یتیمان به باندها بپیوندند، ممکن است توسط اعضای باند مجبور به انجام وظایف مجرمانه شوند.

  • بی خانمانی

بی خانمانی و روز جهانی یتیم

پس از اینکه کودکی والدین خود را از دست می دهد، ممکن است خانه ای نداشته باشد یا مجبور شود از خانواده خود مراقبت کند. این موضوع ممکن است منجر به بی خانمانی برای بسیاری از یتیمان شود، زیرا آنها به دلیل کمبود درآمد قادر به تهیه مسکن نخواهند بود. کودکان یتیم معمولا فاقد تحصیلات مناسب هستند و در آینده نمی توانند درآمد کافی کسب کنند، بنابراین احتمال بی خانمان شدن آنها در آینده نیز زیاد خواهد بود.

  • ایزوله سازی اجتماعی

یتیمان معمولا از انزوای اجتماعی رنج می برند و از آنجایی که اغلب آن ها بی خانمان اند، فاقد دوستان و سایر افراد اجتماعی هستند. علاوه بر این، به دلیل اختلالات روانی، ممکن است نتوانند افرادی را پیدا کنند که بخواهند با آنها وقت بگذرانند. انزوای اجتماعی ممکن است منجر به سطح شدید تنهایی برای این کودکان شود و در مراحل بعدی آن ها را به سوی مسائل دیگری مانند سوء مصرف مواد مخدر، خودکشی و جنایات بکشاند.

  • گرسنگی

بسیاری از کودکان بی سرپرست از گرسنگی رنج می برند زیرا  قادر به کسب درآمد کافی برای رفع نیازهای اولیه خود نیستند. به دلیل سطح تحصیلات پایین، آنها اغلب بیکار هستند یا مجبور به کار در مشاغل کم درآمد هستند. علاوه بر این، سوء مصرف مواد مخدر نیز ممکن است به مسئله کمبود غذا کمک کند، زیرا مواد مخدر معمولا بسیار گران هستند که سبب می شود پولی برای خرید مواد غذایی برای آن ها نماند. علاوه بر این، به دلیل انزوای اجتماعی، یتیمان اغلب کسی را ندارند که واقعا به آنها اهمیت دهد یا به آنها غذا و نوشیدنی بدهد.

سخن پایانی دارالاکرام

در این مقاله روز جهانی یتیم را بررسی و درباره مشکلات و معضلات کودکان بی سرپرست و یتیم صحبت کردیم. موسسه خیریه دارالاکرام پس از تاسیس با هدف بهبود وضعیت تحصیلی دانش آموزان بی بضاعت شروع به کار کرد. بسیاری از کودکان تحت پوشش این موسسه یتیم هستند.

همچنین بخوانید : روز جهانی خیریه چه روزی است؟

اگر فکر وضعیت مالی مناسبی دارید اکنون می توانید با کمک های مالی و معنوی خود به بهبود وضعیت دانش آموزان یتیم و نیازمند در جامعه کمک کنید. ضمناً اگر کودک بی بضاعتی را می شناسید لطفاً و حتماً به ما معرفی کنید و اگر نظر یا پیشنهادی در این زمینه دارید آن را با ما در میان بگذارید. کارشناسان موسسه خیریه دارالاکرم در اسرع وقت پاسخگوی شما خیرین عزیز خواهند بود، یک دنیا تشکر از این که با دارالاکرام تا پایان این مقاله همراه بودید.

با ما در تماس باشید🙂