خانه فرهنگی غدیر پنجمین جلسه از سلسله جلسات «با من بخوان» را با موضوع «دوستی و زندگی خوب» پنجشنبه ۶ دی ماه ۱۴۰۳ برگزار کرد.
جواد حیدری سخنران این جلسه، ضمن تبیین زندگی خوب، به تعریفی از دوستی و آثار فردی و اجتماعی آن نیز پرداخت.
وی ابتدا به تبیین زندگی خوب اشاره کرد و گفت: تحقیقات شادکامی و نیکزیستی دو نوع از شادکامی یا نیکزیستی را متمایز میکند: الف) هدونیا که به لذت یا اجتناب از درد اشاره دارد و ب) اودایمونیا که در مقابل، اودایمونیا به زندگی مطابق با خود واقعی، شکوفایی توانمندیهای شخصی و مشارکت در خیر عمومی میپردازد.
حیدری در ارتباط با دوستی نیز بر این باور بود دوستیها پویا و در حال تغییر هستند و در پاسخ به نیازها و گذارهای مختلفی که مراحل متفاوت زندگی را مشخص میکنند، تکامل مییابند و میتوان به بررسی آنها در سه دورهی « نوجوانی جوانی، بزرگسالی و سالخوردگی» پرداخت.
جواد حیدری در ارتباط با «نقش دوستی در زندگی خوب: بُعد جسمانی: سلامتی و طول عمر» به یافتههای مطالعهی هاروارد اشاره کرد که با مجموعه گستردهای از تحقیقات علمی همسوست و بر مزایای ملموس دوستیها برای سلامت جسمی و روانی تأکید دارد و نشان میدهد دوستی میتواند پیامدهای ذیل را به همراه دارد:
الف) کاهش استرس از طریق حمایت اجتماعی
ب) طول عمر و پیوندهای اجتماعی
ج) تأثیر روند بهبودی
د) دیدگاههای تکاملی درباره دوستی
او همچنین «نقش دوستی در زندگی خوب: بُعد روانی: لذت و معنابخشی» را بررسی کرد و گفت: دوستیها نهتنها بهعنوان حفاظ در برابر استرس و زوال سلامت عمل میکنند، بلکه نقش اساسی در تقویت تابآوری و بخشیدن معنا به زندگی دارند و از جمله روشهایی که از طریق آنها دوستیها به توانایی فرد در غلبه بر چالشها و یافتن هدف از طریق پیوندهای اجتماعی کمک میکنند عبارتند از:
الف) تابآوری در برابر ناملایمات
ب) معنا از طریق ارتباط
ج) سازوکارهای روانشناختی معنا
حیدری همچنین معتقد بود عوامل مؤثر در حفظ دوستی شامل سرمایهگذاری زمان و توجه/انرژی؛ حضور مؤثر: هنر گوش دادن واقعی؛ سازگاری با تغییرات هستند. از نظر او عوامل مؤثر بر از دست دادن دوستی نیز عبارتند از ۱. محدودیتهای زمانی و اولویتهای متعارض ۲. ترس از طرد شدن و آسیبپذیری و ۳. موانع فناوری و رسانههای اجتماعی.
وی در پایان نیز گفت: دوستیها نهتنها ابعادی مکمل در زندگی انسان هستند، بلکه بنیان اصلی برای داشتن یک زندگی خوب به شمار میآیند.
لازم به ذکر است این جلسات با همکاری موسسه سروشمولانا، دارالاکرام شعبه البرز و خانه فرهنگی غدیر و به منظور افزایش ارتباط، تعامل و مشارکتهای اجتماعی، افزایش و تقویت تابآوری اجتماعی، اهمیت دوستی و دگرخواهی اولین پنجشنبه هر ماه در سالن اجتماعات موسسه زبان نصیر برگزار میشود.