ردکردن این

پانزدهمین نشست خیر و خرد برگزار می‌شود

پانزدهمین نشست خیر و خرد برگزار می‌شود. این نشست تخصصی که مقدمه‌ای خواهد بود برای اولین همایش «بهزیستی و رفاه کودکان» با موضوع تحول در مفهوم بهزیستی کودکان و سنجش آن در ایران و جهان و با حضور دکتر مروئه وامقی برگزار می‌شود.

به گزارش مفدا علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی؛ دکتر مروئه وامقی، رئیس مرکز تحقیقات رفاه اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، در گفت‌وگو با خبرنگار مفدای دانشگاه، از برگزاری اولین همایش «بهزیستی و رفاه کودکان» طی روزهای ۱۶ و ۱۷ مهرماه توسط مرکز تحقیقات رفاه اجتماعی دانشگاه، خبر داد و گفت: این همایش می‌تواند گام واحدی برای سیاستگذاران حوزه بهزیستی و رفاه کودکان محسوب شود.

دکتر وامقی گفت: در راستای معرفیِ بهترِ اولین همایشِ “بهزیستی و رفاه کودکان “، ترویج اهداف، مفاهیم و جلب توجه سازمان‌های اجرایی پیش‌نشست‌هایی خواهیم داشت تا از این فرصت برای تبیین مفاهیمی از قبیل بهزیستی کودکان و سیر تحول این مفهوم استفاده کنیم و پیام همایش را به گروه‌های مرتبط انتقال دهیم.

این محقق و عضو هیات علمی حوزه رفاه و سلامت اجتماعی افزود: در این پیش‌نشست‌ها به مفاهیم بهزیستی و رفاه و همچنین به همه ابعاد کودکان به صورت جامع‌ پرداخته می‌شود تا تعاریف صحیح ارائه شود.

وی گفت: امروزه نگاه به دوران کودکی تغییر کرده و کودکان باید زیر چتر بهزیستی با مفهوم صحیح قرار بگیرند و مفاهیم بهزیستی از نگاه کودکان هم باید شناخته شود، اولین همایش بهزیستی و رفاه کودکان با شناخت مفاهیم و اندازه‌گیری شاخص‌ها، به ارائه خدمات در سیاستگذاری‌ها کمک می‌کند.

دکتر وامقی افزود: کودک به خودی خود اولویت دارد و باید این گروه سنی از کودکی خود راضی باشد و مشارکت در بیان مطالبات و خواسته‌های این گروه سنی از زبان خودشان نیز مهم است و باید فرصتی برای آگاهی از بهزیستی کنونی کودکان باشد که امید است این همایش گامی برای رسیدن به این مهم باشد.

دبیر علمی اولین همایش «بهزیستی و رفاه کودکان» که مهرماه جاری در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی برگزار می‌شود، افزود: در مرکز تحقیقات مدیریت رفاه اجتماعی این دانشگاه، دو کمیته “بهزیستی و رفاه کودکان” و ارزیابی سریع و پاسخ تشکیل شده است که کمیته ارزیابی سریع و پاسخ بیشتر به روش ارزیابی وضعیت گروه‌های پرخطر و سخت دسترس نظیر کودکان خیابانی و … می‌پردازد که جامعه آماری آنان به راحتی در دسترس نیست و به طور رسمی شناخته نمی‌شوند.

وی افزود: کمیته بهزیستی و رفاه دو موضوع دارد؛ در حالی که بهزیستی و رفاه در هم تنیده است، اما باید به درستی به تعاریف آنها پرداخته شود. از یک سو “بهزیستی” به وضعیت مطلوب حوزه‌های گوناگون کودکان اشاره می‌کند و از سوی دیگر، “رفاه کودکان” به سیاستگذاری و در واقع، نظام رفاه کودکان در کشور و سیاست‌های خدمت‌دهی به کودکان می‌پردازد.

رئیس مرکز تحقیقات رفاه اجتماعی دانشگاه تصریح کرد: در مورد دو حوزه بهزیستی و رفاه کودکان، مطالعات زیادی انجام شده و همچنان شاهد مطالعات و نتایج گوناگون در کشور هستیم، اما به شکل منسجم به آن پرداخته نشده است. بهزیستی کودکان باید همه ابعاد حوزه‌های زندگی کودکان، نظیر وضعیت آموزشی، اقتصادی، خانوادگی، روابط درون خانواده، محله و مسکن، سلامت جسم و روان و … را تحت تاثیر قرار دهد و نگاهی جامع به همه کودکان اعم از کودکان آسیب‌دیده اجتماعی و کودکان با شرایط مناسب و معمول داشته باشد.

دکتر وامقی افزود: در نظام رفاه کودکان نیز بیشتر به کودکانی خدمات ارائه می‌شود که خدمات رایج برای آنها کافی نیست، در صورتی که باید این نگاه برداشته شود، زیرا در حال حاضر جهان به سمتی پیش می‌رود که باید برای همه کودکان اعم از کودکان با وضعیت مطلوب و کودکان آسیب‌دیده، همه سطوح مداخلات یکسان در نظر گرفته شود.

وی تصریح کرد: این همایش جنبه ترویجی دارد؛ چرا که شکل و تعریف جدیدی از بهزیستی کودکان مطرح می‌کند، در کشورمان نظام رفاه کودکان به شکل منسجم وجود ندارد، نظام رفاه کودکان از نگاه سنتی، کودکان با نیازها و مشکلات خاص را پوشش می‌دهد و سیاستگذاری برای کودکان خاصی را انجام می‌دهد که این سیاستگذاری‌ها هم در جزایر پراکنده‌ای محقق شده است که ارتباط بین بخشی ندارند.

وی افزود: بنابراین در اولین همایش «بهزیستی و رفاه کودکان»، مقالات در حوزه‌های مختلف کاربردی ارائه شده است و ترویجی بودن این همایش می‌تواند صدای واحدی برای سیاست‌گذاران حوزه‌های بهزیستی و رفاه کودکان باشد، ضمن آنکه پیرامون موضوعاتی، سفارش مقاله خواهیم داشت و برای ترویج موضوع، در قالب مقالات تخصصی از افراد متخصص در حوزه سیاستگذاری و تصمیم‌گیری و همچنین افراد اجرایی که قدرت عمل دارند، بهره‌مند خواهیم شد تا با توجه به دسترسی به اطلاعات این گروه‌ها و تحلیل موضوع این افراد از حوزه‌های بهزیستی و رفاه کودکان، شاهد مقالات کاربردی و موثر باشیم.

دبیر علمی اولین همایش «بهزیستی و رفاه کودکان» در ادامه گفت: در کمیته علمی نیز به منظور آگاهی از ابعاد مختلف بهزیستی و رفاه کودکان از حضور افراد تاثیرگذار با دید علمی و نیز در سازمان‌های اجرایی بهره‌مند می‌شویم.

دکتر وامقی در خصوص چرایی پرداختن به موضوع بهزیستی کودکان، خاطرنشان کرد: انتخاب موضوع از سال ۹۵ آغاز شد و از همان سال، با توجه به ادبیات موجود در زمینه بهزیستی کودکان، مطالعاتی صورت گرفت که این مفاهیم و واژگان در ایران چه معنایی می‌دهد. در این مطالعه با گروه‌های صاحب‌نظر دانشگاهی و با کودکان مباحثی داشتیم و براساس مرور منابع، ابعاد هفتگانه سلامت جسمی، آموزش، خانواده، مسکن و محیط زیست، وضعیت اقتصادی، مخاطرات ایمنی و بهزیستی فردی و اجتماعی، سلامت روان و سلامت بین فردی را برای بهزیستی کودکان قائل شدیم.

رئیس مرکز تحقیقات رفاه اجتماعی دانشگاه گفت: باید بدانیم دوره کودکی صرفاً تربیت برای دوره بزرگسالی موفق نیست و در سرمایه‌گذاری برای آموزش کودک باید شرایط کودک لحاظ شود. در حال حاضر نیز مشاهده می‌شود والدین برای آینده موفق کودک، بدون در نظر گرفتن شرایط، او را تحت فشار قرار می‌دهند؛ از این حیث، در مطالعه بهزیستی کودکان، وضعیت حال و اکنون همه کودکان بررسی می‌شود و برای رسیدن به این مهم از مشارکت کودکان نیز بهره‌مند می‌شویم.

دکتر وامقی افزود: در کشورهای پیشرفته دنیا شاخص‌هایی وجود دارد که بهزیستی کودکان با آن سنجیده می‌شود، البته در کشور ما نیز برای ارزیابی بهزیستی کودکان، شاخص‌هایی وجود دارد که از سوی مرکز تحقیقات رفاه اجتماعی دانشگاه جمع‌آوری شده و باید در کنار پژوهشگران و سازمان‌های مرتبط کودکان به همه حوزه‌ها توجه کنیم. به عنوان مثال، باید بدانیم که سهم کودکان از مسکن و یا رضایتمندی آنها از خانواده و محل زندگی‌شان چقدر است؟ و برای بررسی و پاسخ به بسیاری از سوالات و مباحث جا مانده در حوزه کودکان، اولین همایش “بهزیستی و رفاه کودکان” می‌تواند محفلی برای پاسخگویی به این عرصه‌هایِ مغفول باشد.

انتهای پیام/

تهیه و تنظیم خبر: گلرخ – نعیمی پور
منبع: مفدا